Şerbetçilik

Gaziantep’te yaşatılmaya devam eden, bir yanı eksik bir meslek şerbetçilik. Önceleri meşrubat sektörünün gözdesi şerbetti. Meyve özü, su ve şeker karışımı bu içecek ya da şurup, yaz aylarında kent insanının serinlemesine vesile olurdu. Ayrıca misafirlere şerbet ikram etmek de adettendi. Önceleri  şerbetçi dükkanları bile vardı, şimdilerde sadece seyyar şerbetçiler müşteriye hizmet götürüyorlar. Sırtlarında taşıdıkları özel şerbet kabı sarı işlemeli bakırdan yapılır. Bakırdan güğümün içerisinde meyan kökünden ya da meyve özünden yapılan şerbetleri olur soğuk tutsun diye önceden içerisine kar atılırmış ama şimdilerde buz bulmak o kadar da zor değil. Şerbetçi meydanda, caddelerde şerbetini satarken kendi sesini küçük çıncın tasını şerbet kabının musluğuna veya tasları birbirine vurarak çıkarılan sesle ustalıkla satışına törensel bir hava katar. İlk cümlede de geçtiği gibi “bir yanı eksik” bunun sebebi ise günümüzde meyve özünden şerbet yapan insanların olmayışı ve mesleğin inceliklerini bilen insanların az oluşu. Şerbetçilerin seyyar satıcı diye anılması bulmamızı zorlaştırırken, hazır içeceklerin her an ulaşılabilir olması geleneklerimizi geri plana atıyor. Gaziantep çarşısının sembollerinden biri olan şerbetçilerimiz umarız bu yarışta kalabilirler ve gelecekte çocuklarımıza sadece resimlerini göstermek zorunda kalmayız.